wtorek, 7 stycznia 2014

Muffinkowiec i muffiny


Co zrobić z czekoladą lub produktem czekoladopodobnym
pozostałym po eksperymentach żony z owocami w czekoladzie?
Możliwości jest wiele: ciasteczka, ciasta, muffinki, bułeczki
z czekoladą i wiele innych.
 
~~~ * ~~~
 
Gdy rano w trzech króli rodzina Różyckich wstała,
w całym domu roznosił się zapał świeżego ciasta.
Okazało się że Różycki wstał wczesnym rankiem
i zabrał się za pieczenie.
Upiekł dwie blaszki muffinek i spód na ciasto.
  Na spód wylał budyń, a na budyń galaretke.
Różycki już od paru dni nosił się z pomysłem upieczenia muffinek.
Gdy wreszcie się zebrał, to jak na Różyckiego
przystało, musiało powstać coś nie typowego.
Mowa tu o spodzie mufinowym na ciasto.
Po prostu Różycki lubi eksperymenty kulinarne.
 
 Z świąt uchowały się jeszcze dwie cukrowe laseczki.

Muffinkowiec

Przepis na muffinki
  1.  Składniki
  •  2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 80-90g oleju lub roztopione masło tj. ok. 1/3 szklanki
  • 2 jajka
 
2.   Czas ok. 30 min.
3.  Ilość porcji: 12 sztuk
  
Różycki dodał czekoladę i użył dwóch aromatów:
migdałowego i pomarańczowedo.
Wyszło mu 12 sztuk muffinek i jeden spód ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz